Nyomtatás Shortlink

Nehéz gyermekkor

Mindig derültséggel tölt el, amikor valaki fennhangon háborog egyéni szociális problémája miatt, azt hívén, hogy a közösség érdekében szól, ennek legjobb, pszichológusok számára is gazdag kutatási anyagot adó terepe az internet, a tájfutáson belül pedig a lista, a mi listánk, amit tényleg már csak a mazochisták járatnak, illetve azok, akik már nem emlékeznek, hogy kell kikapcsolni.

Itt aztán csoda dolgokat tudhat meg az ember, ami persze felháborító a téma felvetője szempontjából, de maximum szánakozást vált ki mindenki másból, pl. hogy a csapatvezető miért nem mosolygott elég szépen valakire, aminél már csak az lett volna nagyobb botrány, ha túl szépen mosolygott volna rá, ebből is látszik, hogy nem könnyű a csapatvezetők élete, nehéz belőni az optimális mosolygási szintet. A másik kedvencem az, aki ugyan hangsúlyozottan nem a dobogóért és a  tiszteletdíjért jön versenyre, de azért szeretne egy olyan nyílt kategóriát, amelyikben csak azok indulhatnak, akiket ő biztosan megver (a nívósabb tiszteletdíj pedig nyilván belefér egy verseny költségvetésébe, ezt minden versenyző azonnal átlátja, hiszen a nevezési díj ellenoldala csak a térképnyomtatás és a tiszteletdíj lehet, semmi más). És akkor még nem beszéltem a Barátok közt zala-megyei különkiadásának újabb epizódjairól.

Kicsit vívódtam magammal, hogy akarok-e én ehhez a társasághoz tartozni, mikor megkérdezem, miért szívatják a fiamat a pályakitűzők, végül úgy döntöttem, ide írom és nem a listára, így a térképes mellékletek jobban kézre esnek, plusz kényelmesen szólhatok be mindenkinek, a válaszokat pedig moderálhatom. Az én blogom, az én váram: ül, elhallgat, meghunyászkodik!

Szóval, az hozta ki belőlem az állatot, hogy a Hegyisport Kupán már megint két órát kellett várnom, elsőszülött gyermekemre, hogy előkerüljön az erdőből. Elismerem én, hogy nem egy zseni, de azért ennyire nem is reménytelen, ez látszik abból is, hogy utána ravasz csellel elhívtam Semmelweist felvezetni, majd odaadtam neki a vezértérképet, hogy akkor navigáljon, mert nekem tele a kezem a bójákkal, és – láss csodát – pöccre kikapta az összes pontot, nem hiába jár Vöcsökhöz edzésre már két éve. Hogy ez versenyen miért nem jön össze neki, az valószínűleg mélyebb, lélektani elemzést igényel, de most nem ezen szeretnék lovagolni, hanem a pályákon. Ez volt az utolsó csepp a pohárban:

A Hegyisport Kupa F14-es pályája

Halvány emlékeim vannak csak a saját 13 éves koromról, de nekem úgy rémlik, összeszartam volna magam ettől a feladattól, már az 1-2-3 sem egyszerű, de aztán a 4-nél alászáll abba a hegyoldalba, ami az elitet is megfogja néha. Jelzem, a 75 perces győztesidő sem tűnik kimondottan szabályszerűnek, igaz, két érvényes teljesítő nem minősíthető statisztikai mintavételnek a 14 éves mezőnyre nézve. A második 114 percet ment, Bálint a 4-nél feladta, és azt kellett mondanom neki, hogy jól is tette. Bárkinek mutattam a pályát, azt mondta, hogy ez azért durva.

A Hegyisport Kupán a kategória megnevezés szemérmesen elhallgatta, hogy az F14 A, B vagy C, esetleg E, ha az utolsót vesszük, talán még el is fogadható a pálya, de nem tudom, miért cél egy alsó-középkategóriás versenyen titokban elitet rendezni.

A Postás Kupát még ez sem menti, ott explicit volt F14E, illetve F14C. Itt a ziccer gondoltuk, ide nekünk azt a C-t, az biztos egy kedves, könnyű útfutás. A dologból egy 123 perces küzdelem lett ezen a pályán:

Postás Kupa F14C

Ez C szint??? Ezen menjen végig egy kisgyerek, aki esetleg most ismerkedik csak a térképpel? Az eleje még talán, bár szerintem az is erősen határeset, de a 4. után simán lehetne 21BR. Ha nem lenne olyan szintes. Viszont egész jó betét egy felnőtt elit pályában.

Felhergelt állapotban kicsit körülnéztem a rokonok térképei között, mert a 14 az mégsem feltétlenül a belépő szint, lássuk mit kaptak az eggyel kisebbek a Hegyisport Kupán!

Ez állítólag az F/N12C

Már a hármasra megvillant a pályakitűzőben rejtőző, elveszett gyermekekben kéjes örömét lelő vasorrú bába, majd ha valaki mégis eljutott volna az 5-ig, innen igyekezett biztosra menni három olyan iránymenettel, amely láttán még a legháklisabb szeniorok sem gondolnák, hogy őket hülyének nézik. Minden tiszteletem Horváth Csongoré, aki ezen 25 percet tudott menni, ámbár lehet, hogy ilyen pályákon szocializálódott korábban:

Hegyisport Kupa F/N10C

Őszintén, ki szeretné a 9 éves lányát kiküldeni egy ilyenre? Különös tekintettel a 2-3. illetve 5-6. átmenetekre.

Vagy csak az én emlékeim csalnak és anno a 80-as években sem volt könnyebb a gyerekek élete? Hát de. Előkerestem egyet a gyűjteményből, nem volt egyszerű F14C-nek megfelelőt találni, mert én ritkán indultam C-ben, de azért akadt, az 1986-os Területi CSB (hogy akkoriban mik voltak!):

Azért ez csak barátságosabb

Azt hiszem, nyugodtam elmondhatjuk, hogy sokkal keményebbek lettek a gyerekpályák az elmúlt évtizedekben. Hogy miért? Egyik okának talán a szalagos pálya tehető meg, így, mivel van egész alacsony küszöb, a tényleges versenykategóriák már tartalmazhatnak komolyabb feladatot. Ez eddig jogos is. De valahogy az az érzésem, hogy nem csak ez áll a háttérben, nem minden pályakitűző olyan tudatos, hogy ezt végiggondolja. Sokkal szomorúbb diagnózisom, hogy egyáltalán nem érdekli őket a pálya minősége, illetve csak egyetlen szintben tudnak gondolkodni, az elitben.

Tisztelt pályakitűzők! A gyerekpályáknak nem az lényege, hogy a már kitűzött elit minőségű pontokból összehúzzatok egy 3-4 km-es poligont. Nem véletlenül jöttek létre anno a nehézségi fokozatok. Bár szemmel láthatóan tesztek rá, de ezzel éppen a jövő nemzedékének veszitek el a kedvét. Vagy éppen ez a cél, hadd hulljon a férgese? Jó, a bajnokságon. De C-ben?

Ugyanakkor a szeniorok állandóan panaszkodnak, hogy nem kapnak elég feladatot. Ha nagyon nincs kedvetek normális gyerekpályát kitűzni, akkor javaslom, hogy az utolsó pillanatban cseréljétek meg az F14-et mondjuk az N60-nal. Bár ez esetben a Hegyisport Kupa felérne egy gyilkossággal.

24 hozzászólás

 1. Ha csak a szöveget olvastam volna, azt hinném, hogy túlreagálod a dolgot.
  A bemutatott pályákat látva viszont már inkább azt, hogy alul.
  Bármelyik középtávú OB döntőn szívesen futnám ezeket a pályákat.

 2. Hát, nem tudom, nekem már fájna 4,4 km-en 220 m szint. :)

 3. Erről a szösszenetről Al Bundy jut eszembe, aki a kertjébe zuhant télapó holtestét akarja kidobni a kinn dalolászó gyerekeknek: “Ettől majd felnőnek!”

 4. Szia Dani!

  Szerintem is egy kicsit(?) szadistára sikerültek a pályák.

  Nekem speciel az F35 feküdte meg a gyomromat, így el is határoztam, hogy egy darabig egy osztállyal lentebb, a kutyák kupájában (F21Br) folytatom pályafutásomat.

  Egyébként az általad hivatkozott két verseny (Hegyisport, Postás) hagyományosan keményebb pályákat szokott adni, mint az átlag (az országos bajnokságokat nem számítva).

  A tavalyi Hegyisporton pl. a vértesben keresztül kellett menni az összes meredek völgyön, ami a térképen volt. A végére nemcsak az erőm hagyott el, hanem a lábujjaim is véraláfutásosak lettek a sok meredek lefelétől.

 5. “Egyébként az általad hivatkozott két verseny (Hegyisport, Postás) hagyományosan keményebb pályákat szokott adni”

  Imre, óriási különbség van a kemény és az igénytelen között!

 6. “de maximum szánakozást vált ki mindenki másból, pl. hogy a csapatvezető miért nem mosolygott elég szépen valakire, aminél már csak az lett volna nagyobb botrány, ha túl szépen mosolygott volna rá”

  Azért azt elmondhatjuk, hogy ebben az ügyben majdnem az összes tájfutó tudja mi a dörgés, és nem csak az így vagy úgy mosolygásról van szó, csak az elnökségben nincsen egy tökös ember sem, aki lépne. Mert eltussolni a dolgokat mindig egyszerűbb!

  Speciel nekem sincs közöm hozzá, mert ha lenne nem csak névtelenül írnám ezt ide, hanem cselekednék. De azért nehogy már egyéni szocprobléma legyen!

 7. Én speciel nem tudom, és nem is szeretném ebbe az irányba elvinni a témát. Ha szabad kérnem.

 8. Sziasztok !

  Kicsit megszólítva érzem magam, miután 14 éves lányom futotta az első pályát ( F14/N16 ).
  Hogy őszinte legyek én nehéz de igényes pályának éreztem, visoznt amikor megláttam a nejem pályáját ( N21E/N21BR ) akkor tudatosult bennem, hogy az N16 komolyabb pályát kapott, mint az elit, akik középtávon selejteztek …
  Este ha lesz időm be-scannelem, és elküldöm Daninak .
  Dani, ha egyetértesz velem, érdemes azt is idebiggyeszteni.

 9. Hát igen, szépen megszaladtak azok a cerkák…
  Vagy lehet, hogy a pályakitűzők titokban egy jelenleg munkanélküli,
  eredetileg erdőfóbiás gyerekek kezelésére szakosodott piszológus ügyfél-toborzói? :)
  Jó munkát végeznek!

 10. Nekünk (F-65)az OB. szokott ilyen lenni,bár a szint túlzott.Ez nagyon drasztikus.Az ilyen pályák után valóban nemnövekszik az utánpótlás.

 11. Hali!
  Már vártam (és nagyrészt egyetértek):
  mikor a Rokon elmutogatta, hogy merre ment 12C-ben, hát többször is hümmögni volt kedvem (először is a pálya miatt). Mindenesetre csodáltam, hogy előkerült az erdőből.

  Speciel nekem az F14B-be már nagyon sok minden belefér – tudom nem vagyok mérvadó ebben a kérdésben -, de a Postás 14C az tényleg durva.

 12. Nekünk (F-65)az OB. szokott ilyen lenni,bár a szint túlzott.Ez nagyon drasztikus.Az ilyen pályák után valóban nemnövekszik az utánpótlás.

 13. Sziasztok!

  Engem nem lepett meg, hogy ilyen pályák voltak a Hegyisport Kupán. Tökéletesen beleillett az előző évek trendjébe, egy kicsit az az érzésem, mintha kifejezetten utánpótlás ellenesen szerveződnének ezek a versenyek. Tudnék egyébként még talán ennél elrettentőbb 12-es pályát is mutatni az elmúlt évekből pl. az amivel pár éve az ösküi terepen kellett megküzdenie a néhány bátor jelentkező leányzónak. Segítség igénybe vétele nélkül nem sok esélyük volt… A szerintem egy kicsit túlzó nevezési díjak, az utánpótlás kategóriákban is várhatóan érem nélküli díjazás, és a húsvéti időpont mellett a várható utánpótlás pályák nehézsége volt az ami eltántorított attól, hogy megpróbáljak komolyabban rágyúrni erre a hétvégére és sok gyerekkel kimenni a versenyre, annak ellenére, hogy szinte itt a szomszédban rendezték. Azért ezek egyébként extrém esetek elég sok versenyen szerencsére jobb a helyzet az utánpótlás pályákkal. A gyerekekkel érdemes azokat a versenyeket preferálni talán. Vagy az ehhez hasonló versenyek szervezőinek elgondolkodni azon, hogy akarnak-e segíteni a versenyükkel az utánpótlás nevelő egyesületeknek.

 14. Nagyon szép vonalvezetésük van ezeknek a pályáknak, úgy ahogy írva vagyon csak egy hibájuk van, hogy nem ezeknek a kategóriáknak valók. Sajnos a hétvégi verseny kiírása és értesítője is szemérmesen elfelejti megemlíteni a pályakitűző és az ellenőrző bírák nevét. Ők is ludasak a dologban, de nagyon. A Postáson Nagydüdü és Csonti volt az ellenőrzőbíró. Tapasztalt, régi rókák. Ennek ellenére átengedték ezeket a pályákat a szűrőn. Ettől az évtől már olvashatók az ellenőrzőbíró jelentések az MTFSZ honlapján. Bizonyára az lesz beleírva, hogy minden pálya az életkornak és tudásszintnek megfelelően a szabályzatban foglaltak alapján lett kitűzve. Vagy mégse? Lesz erejük kritikusan leírni, hogy ezt elszúrtuk? Egy nemrég megrendezett baranyai versenyen is azt írták le a jelentésben, hogy minden ok. volt, pedig a térképezéshez valamit is értő versenyző a célba érkezést követően azonnal elmondta, hogy a térképrajt nem jó helyre lett telepítve.

 15. Dani! Teljesen egyetertek es ha az en fiaimnak ilyen palyan kellett volna vegig kuzdeniuk magukat 14 meg 12 evesen, a palyakituzo tudott volna a velemenyemrol kozvetlenul a gyerek beerkezese utan. Mint a sokat emlegetett haklis szeniorok egyike, csak azt tudom mondani, hogy amit itt leirtal az sokkal ijesztobb, mint amikor en nyavalygok a hulye palyak miatt. Akkor en csak unatkozom, de ezeken a palyakon a gyerekek testi epsege van veszelyben, mert egy hulla faradt kolyok inkabb megserul, elkovalyog stb. ami komoly balesethez is vezethet. A Janoval egyetertek: vegso fokon az ellenorzo biro felelosege a dolog, hogy hagyhattak ezeket a palyakat? Persze, ha a magyar ellenorzo biroi rendszer jon szoba akkor jobb, ha en csondben maradok.
  Grant Julia

 16. Ezek jó kis sprint pályák felnőtt elitnek. Kezdőknek a mi normáink szerint emészthetetlenek. Azért írom, hogy a mi normáink szerint, mert elnézve a pályákat az jutott eszembe, vajon, hogy van ez a skandinávoknál és a finneknél. Adottak az ottani terepek, ahol az 1 km2-re jutó úthálózat hossza a nullához konvergál. Ott nem rendeznek 16 év alatti kategóriákat a versenyeken, vagy mindenki elit tudással születik? (Tényleg nem tudom a választ!)

 17. Hát, N 12C – ben is 29 -et ment a győztes (a lányom legfőbb riválisa, így ő se nagyon ment volna rosszabbat), DE… de, bizony, nem a válogatózó elit szintjén kellett volna megtervezni ezeket a pályákat, sem most sem semmikor. Tavaly a DO pályáival kapcsolatban generáltam egy vitát, az feljebb is érvényes (14C-ig biztos). Az volt a lényege, ha utánpótlás nevelés a cél, akkor nem a kategória 2-4 (ennél biztosan nem több) élmenőjére – elitjére – kell tervezni “D” és “C” kategóriás pályákat, hanem az átlagra, és ha mégsem, akkor azt jelöljék “E”-vel ahogy a Postáson tették, és legyen más kategória is ahol már nem a fenti szempont az irányadó. Ha pedig ez nem lehetséges, mert kevés a nevező, akkor ne így probálják a verseny hírnevét erősíteni.

 18. de maximum szánakozást vált ki mindenki másból, pl. hogy a csapatvezető miért nem mosolygott elég szépen valakire, aminél már csak az lett volna nagyobb botrány, ha túl szépen mosolygott volna rá, ebből is látszik, hogy nem könnyű a csapatvezetők élete, nehéz belőni az optimális mosolygási szintet.

  A gond csak az, hogy a belőled csak szánakozást kiváltó probléma, UGYANANNAK az éremnek a másik oldala, amely érem az egyik oldala miatt oly nagyon fellettél dulva! Ezt az érmet egyébként utánpotlás nevelésnek, vagy utánpotlás nevelési koncepciónak hívják!

 19. A Hegyisport Kupa N21E pályája, Horváth Sándor jóvoltából:

  http://www.marosffy.hu/etc/hkn21e.jpg

 20. Köszönjük, hogy megosztottad ezen véleményeket.
  Hát a ZTC nem véletlenül nem jár néhány klub/rendező versenyére.
  Egyszer Gera Tibi azt mondta: az a jó verseny, amelyik az edzőnek tetszik, mert akkor arra legközelebb is elviszi a sok gyereket. Na hát egy edző megnézi a gyerekek pályáit is. Valahogy így gondolkodom én is.

  Az külön “köszönöm”, hogy “petting” részbe bekerült Zala megye is. Bár ezt hidd el nem mindenki élvezi. Sőt, már fájdalmas az egész. Ja és a tragikomédiának más címet adtam volna.

 21. Sziasztok!

  A szombati Hegyisport kupa számomra több szempontból is kritikán aluli volt:
  1, VK-Rajt-Cél 2 km fölött. Oké, a felnőtteknek, bár nekem sem esett jó a közel 10 kili és 470 szint előtt/után, de ifjú /szenior kategóriákkal is megjáratni a hegyet…
  2, Mindezt azért, hogy egy ótvar minőségű (anyagában!) A/4-es méretű térképen ötször áthurkolva a pályát szívasson a T. pályakitűző
  3, Beérve a célba a kiolvasás nem működött, mire közölték, hogy várjak úgy 15 percet. (Nem voltam humoromnál, a VK-Cél-pálya után és az előttem álló 2,2 kili előtt.)Az ilyen pályaadat és elrendezés nem éppen családbarát. Gyermekes tájfutóknak ismerős az eltolt rajtidő fogalma…hogy a …-ba kérjünk eltolt rajtidőt ilyen feltételek mellett??
  4, Beérve a célba többen mérgelődtek a már említett gyerek pályák erősen túlzó (már-már szivatós) volta miatt.
  Szerintem nem egy gyerek akasztja szögre a futócipőjét egy ilyen pálya sikertelen abszolválása miatt.
  5, Nevezési díj kontra díjazás. 2000 Ft nevezési díjért a helyezetteknek egy nyomtatott A/5-ös oklevél. Nevetséges. Ez már kimeríti a sz@rrágás fogalomkörét.
  6, Jó lenne valami bizottság aki az ilyen (szándékos vagy véletlen..) elrettentő célzatú versenyektől megvonná a rangsoroló (és egyéb) versenyrendezés jogát
  7, Azt hiszem végleg törlöm a Hegyisport kupát a további évek versenynaptárjából.

  Üdv,

  PA

 22. Szia Dani!

  Nagyon egyetértek, és nagyon jó ez a post. Arra gondoltam, hogy kéne a pályakitűzőknek egy kis fejtágító C-re koncentrálva. Szerintem tanultunk mi annak idején a C-ről…. Én eleve úgy szoktam nekiülni a pályakitűzésnek, hogy megtervezem a legnehezebb és a legkönnyebb pályát. Ezek a versenyek nem ezt a szemléletet tükrözték, hanem ahogy írtad is, összehuzogattak egy pályát a maradék kategóriának. Hányszor éreztem már én is ezt akár N21B-ben is… ezért mentem sokszor inkább A-ban…
  Néha az N21B olyan gagyira sikerült néha, hogy nyálcsorgatva futottam volna helyettük mondjuk az F14-et a Hegyisporton, vagy a pálya 2. részét a Postáson F14C-ben. Szóval nemcsak a szeinorok agyát zsibbasztották korábban!

  Nekem is eszembe jutott a gyerekkorom. Megvan szinte minden térképem, én vagy két évvel korábban kezdtem, mint Te. Voltak darazsak, kellett 14 évesen 4-5ször horhost mászni a Kövesbérc oldalában, de ennyi. Nekem 20 éves koromig nem volt feladott versenyem. Persze nem inkább Bp környékén versenyeztem akkortájt. Ennyire durva pályán NEM VOLTAK AZ BIZTOS!!! Tényleg nagy a pályakitűző és az ellenőrzőbíró felelőssége. Biztos vagyok benne, hogy az olyan ellenőrzőbíró, vagy pályakitűző, aki utánpótlással foglalkozik, és tisztában van képességeikkel, nehézségeikkel egész más pályát tűz ki/hagy jóvá! Főleg ha saját versenyző korú gyereke van! Én biztos nem mertem volna ide rakni a rajtot pl. a Hegyisporton, mert még az F21C-t sincs hol kihoznom a dzsumbujból! Az első pontig mindenképp menjen úton, hogy egy kicsit megnyugodjon, összhangba kerüljön a térképpel… Lehet, hogy túl anyáskodó vagyok??? Na ja…

  A Postás kupára azért nem ment a családom egy tagja sem, mert a gyerekekkel eleve nem tudtunk volna a VK-ba kijutni! Nálunk most két családban 4 hat éven aluli gyerek van, ezeknek kínszenvedés lett volna a parkolóból a VK-ba evickélni és vissza!!! No way! Ilyen távolságok mellett a család igen kevés felnőtt tagja tudott volna versenyezni ráadásul. A tavalyi Postás viszont ideális volt kisgyerekeseknek! Ekkora homokozót ritkán látnak a gyerekek… Rajt-cél-parkoló közel volt, minden klappolt!

  Üdv,
  SE

 23. kis csemegeként a “pozitívumokhoz”:
  az f21b pálya 11-es pontja a pótszimbólon 39-es kóddal szerepelt. a doboz 89-es volt. jó pár percet elvett mire valaki okosabb végre megnézte a térképen is és ott helyesen(89) volt.